Adaklık Koç

Anasayfa » Adaklık kurban » Adaklık Koç

Adaklık Koç

Kurban kesimi adak olarak dinde kişilerin yerine getirmesi gereken vaciplerden biri olarak belirtilmiştir. Adağı adayan kişinin kurban etinden faydalanacak kişiler arasında ihtiyaç sahipleri faydalanır. Adak sahibinin eşi, çocukları, annesi, babası ve zengin yakınları faydalanamaz. Adağın asıl amacı ihtiyaç sahiplerinin bundan faydalanması ve mümkün olduğunda adaletli bir şekilde dağıtılması farzdır.

Adak adayan kişi farklı kurbanlık hayvanlardan birini bütçesine ve adağına göre gerçekleştirir. Bu hayvanlardan biri koçtur. Adaklık Koç kesimi nasıl olmalıdır? adak nasıl gerçekleştirilir, adağın gerçekleşmesi için hangi şartlar mevcut olmalıdır? Konusunda tüm merak edilenleri yazımızda sizlerle paylaşacağız.

Adak nedir?

Bir kişinin istediği bir dileği dilemesi ve bu isteğinin de olmasının sonucunda bir kurban keseceğini dile getirmesi sonucunda adak kavramı ortaya çıkar. Dinen kişinin adağına yerine getirmesi bir yükümlülük olarak üstüne düşer. Adağın yapılış sebebi Allah rızasıdır.

Bu ibadet kul ve Allah arasında bir yakınlaşma sağlar. Adak dilerken kişi gerçekleşmesini isteyeceği dileği söyleyerek, eğer bu dileğim gerçek olursa senin rızanı kazanmak için kurban keseceğim diye niyetlenir. Adak seçiminde koyun, dana, kuzu, koç gibi farklı küçük ve büyükbaş hayvanlar seçilebilir.

Adaklık Koç Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

Adak seçiminde eğer koç tercih edecekseniz hayvanı almadan önce dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Adağınız için seçtiğiniz koçun besili ve sağlıklı olması kesime uygun olması için ilk şartlardan biridir. Adalık koç seçerken gözleri de sağlıklı olmalıdır. Hayvanın iki gözü ya da tek gözünde bir sorun var ise koç adak için geçerli olmayacaktır. Bunun yanı sıra burnunda hatta yüzünün herhangi bir yerinde de kesik, darbe, yara olmaması gerekmektedir.

Kuyruk kısmı eksik olmamalı, daha önce bir hastalık geçirmiş olmamalıdır. Koçu almadan önce dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise çok yürürken aksamaması ya da yürürken zorlanmamadır. Diş kısmında yarıdan fazlası düşmemiş olmalıdır. Adaklık koç kesiminde adağı sadece bir kişi dileyebilir. Büyükbaş hayvanlarda olduğu gibi adağa birden fazla kişinin görülmesi uygun görülmez. Kurban sadece adağı adayan kişiye yükümlüdür ve ortak kabul edilmez.

 

 

Benzer Konular

, , ,